Älä ole softafirman koekaniini

Parhaat käytännöt osa 1: suosi kypsiä tuotteita

Etenkin isoilla BI-softafirmoilla tulee tasaisin ajoin uusia tuotteita markkinoille. Versiopäivitykset ovat yleensä aina tervetulleita, mutta yritysostoilla hankitut uudet softat ovat usein punainen vaate ja varoitussignaali, joka huutaa lisäkustannuksia.

Vaikka myyntimies-mynttinen mitä väittää, uusi softa ei ole ”täysin integroitu meidän raportointi-ekosysteemiin” heti ensimmäisenä kuukautena lanseerauksesta. Eikä se ole sitä kokemukseni mukaan vielä ensimmäisen tai toisenkaan vuoden jälkeen. Monet tuotteet eivät koskaan saa paikkaansa isojen talojen tuotepaletissa ja saattaa olla, että viiden vuoden jälkeen ne on jo korvattu toiselle.

Sinä et halua jäädä ihmettelemään mihin katosi tuki siitä sadan tonnin softalisenssistä, joka piti olla viimeistä huutoa ja ratkaisevan kaikki ongelmasi.

Usein uudet softat ovat täysin eri maailmasta, eri käyttöliittymällä ja käyttölogiikalla varustettuja palikoita, joilla ei ole mitään tekemistä alkuperäisen tuotepaletin kanssa. Lisäksi softafirmalla ei ole itselläkään usein osaamista ja kokemusta kyseisestä ohjelmistosta, lukuunottamatta niitä paria kaveria ketkä eivät lähteneet viettämään vapaaherran elämää siitä originaalista firmasta joka softan teki.

Varsinkin Suomesta konsultteja on tällöin todella vaikea haalia. Kokeneita konsultteja ei ole edes olemassa koska siinä vaiheessa kun myyntimies tarjoaa softaa sinulle, Suomessa on tehty ehkä puolikas projekti, jonkun epäonnisen yli-innokkaan (tai paksulompakkoisen) asiakkaan kanssa.

Jos olet hankkimassa BI-ohjelmistopakettia ja haluat vakaan ja luotettavan ympäristön, jolle löytyy osaamista ja paljon referenssejä, suosi elinkaareltaan kypsiä tuotteita. 

Tällöin puhutaan vähintään viidestä vuodesta markkinoilla, mielummin kymmenestä ja enemmän. Lisäksi kun olet hankkimassa ohjelmistoa, pyydä referenssejä ja käy nuo referenssit läpi. Jos softafirma ei pysty toimittamaan yli kymmentä sinun koko luokkaa (tai isompaa) referenssiä, unohda koko juttu.

Business intelligence -alalla mikään uusi tuote ei ole niin hyvä, että sinun täytyisi hankkia se tältä istumalta. Tekniset innovaatiot raportointiohjelmistojen kehityksessä eivät ratkaise liiketoimintasi- tai datan laatuun liittyviä ongelmia tai auta sinua tekemään parempia päätöksiä.

One comment on “Älä ole softafirman koekaniini

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteydenotto

Mikäli olet kiinnostunut yrityskohtaisista palveluista tai sinulla kysyttävää palvelujemme sisällöstä, niin ota yhteyttä oheisella lomakkeella tai soita Mikalle numeroon 040 845 8432.