Saako tästä puhua: Kun konsultti ei osaa

Minut kutsuttiin aikoinaan projektiin Cognos-asiantuntijaksi tekemään myyntiraportteja yrityksen johdolle. Kuulin, että aiemmin projektissa oli raportoinnin osalta käytössä Microsoftin Reporting Services, mutta siitä jouduttiin luopumaan, koska sillä ei edellisen konsultin mukaan pystynyt toteuttamaan tarvittavaa toiminnallisuutta.

Kysäisin mikä oli tämä toiminnallisuus? Se oli porautuminen (ns. drill down). Eli kun klikkaat raportilla summatasoa, esim. vuotta, avautuu eteesi hiearkian alempi taso eli kuukaudet.

Asiaa tuntevat tietävät, että Microsoftissa on toki porautumisominaisuus ja oli myös tuolloin aikoinaan. Sen toteuttaminen on myös hyvin helppoa. Tämä konsultti ei vain tiennyt miten se tehdään, eikä viitsinyt nähdä vaivaa kahta minuuttia, että olisi tarkastanut tämän Googlesta tai kysynyt kollegalta.

Konsultin osaamattomuuden vuoksi asiakas hankki turhaan +30 000 euron ylimääräiset ohjelmistolisenssit

Isossa konsulttiputiikissa konsulttien taitotasot noudattelevat jotakuinkin gaussin käyrää. Sieltä löytyy se 5-10% nippu osaavia ja hyviä tyyppejä, mutta samalla siellä on 10% nippu kavereita, joita ei saisi päästää koskaan asiakkaalle. Joko kyse on asenneongelmasta, väärästä uravalinnasta tai vain kokemattomuudesta. Varsinkin kun firmat kasvavat kovaa vauhtia, ei rekrytoinnissa ole turhan tarkka seula. Konsultiksi pääsee kun osaat käyttää hiirtä ja näppäimistöä. Ei toki ole kokemattoman konsultin vika jos työnantaja on pukannut hänet sudensuuhun ahneuksissaan.

Miten asiakkaana välttää nämä pommit ja saada projektiryhmääsi osaavimmat kädet? Tässä muutama vinkki:

  • pyydä konsulttien CV:t, sisältäen projektireferenssit ja missä roolissa on työskennellyt.
  • Vertaa tarjolla olevaa osaamista kyseessä olevaan tehtävään, johon konsulttia haet. Jos kyseessä on ETL-lataukset ERP-järjestelmästä stagelle (1-1), niin peruskurssi voi riittää. Mikäli pitää pykäistä normalisoitu EDW tai tehdä liiketoimintakriittisen raportointiympäristön vaatimusmäärittely niin + 5 vuotta voi olla tarpeen (+10 vuotta osaamista löytyy jo markkinoilta yllin kyllin)
  • haastattele projektiryhmä, pyydä suosituksia aikaisemmilta asiakkailta. Käy suositukset läpi.
  • pyydä tarvittaessa ulkopuolinen asiantuntija määrittelemään vaadittava osaaminen, arvioimaan toimittajan projektiryhmää ja tarvittaessa hoitamaan haastattelu

Toisaalta kokemusvuodet ei aina kerro yhtään mitään. Paperilla niitä voi olla paljon, mutta osaamista on vähän. Huipputyypit myös nousevat huipulle lyhyelläkin kokemuksella. Siksi olennaista olisi ottaa konsultti esim. koeajalle ja varmistaa suorituminen tehtävästä.

Kun teet isoa DW/BI-hanketta, jossa kustannukset kohoavat helposti satoihin tuhansiin ja joskus miljooniin, et halua mukaan harjoittelijoita vaan rautaisia ammattilaisia. Vaadi niitä.

One comment on “Saako tästä puhua: Kun konsultti ei osaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteydenotto

Mikäli olet kiinnostunut yrityskohtaisista palveluista tai sinulla kysyttävää palvelujemme sisällöstä, niin ota yhteyttä oheisella lomakkeella tai soita Mikalle numeroon 040 845 8432.