Ja maailman paras raportointiohjelmisto on…

Gartner Magic Quandrant for Business Intelligence and Analytics Platforms 2013

Konsulttiyhtiö Gartner julkaisee vuosittain maailmankuulun arvionsa business intelligence ja analytiikkaohjelmistoista. Koko raportin löydät Gartnerin sivuilta. Käymme seuraavissa parissa kirjoituksessa tiivistetysti läpi tuon raportin tulokset.

Gartnerin nelikenttä 2013

Gartnerin raportti tiivistyy nelikenttään, jossa BI-softat on luokiteltu kahden mittarin mukaan: a.) ability to execute & b.) completeness of vision. Ensimmäinen tarkoittaa ohjelmiston kykyä suoriutua tehtävistään, käytön helppoutta, asiakastyytyväisyyttä, suorituskykyä jne. Jälkimmäinen viittaa siihen miten kokonaisvaltaisesta paketista on kyse. Jos tuoteperheestä löytyy työväline vain raportointiin, ei tule korkeaa arvosanaa. Mutta jos paletista löytyy mahdollisuuksia mobiilikäyttöön, työväline budjetointiin ja ennakoivaan analytiikkaan, nousee arvosana.

Näiden kahden mittarin perusteella ohjelmistot on luokiteltu 4 ryhmään: a.) niche-toimijoihin (vasen alakulma), b.) haastajiin (vasen yläkulma), c.) visionääreihin (oikea alakulma) ja d.) johtajiin (oikea yläkulma). Vuoden 2013 raportin nelikenttä näyttää tältä:

garter-mq_2013-graph

Gartnerin raportit visualisoituna vuosilta 2007-2013

Otimme Gartnerin raportit vuosilta 2007-2013, purimme nelikentät koordinaateiksi ja sijoitimme ne tekemäämme visualisointiin kauniiksi motion chart:ksi. Animoidun visualisoinnin löydät Louhian sivuilta. Visualisoinnin avulla näet miten softat ovat kehittyneet vuosien varrella.

Tableau siirtyy johtajiin

Hurjassa vauhdissa oleva Tableau siirtyy uusimmassa Gartnerin raportissa leaders-kategoriaan. Olemme myös Louhialla ottaneet käyttöön Tableau Public –ilmaisohjelmistot ja kokemukset ovat erinomaiset. Käy katsomassa vaikka kuntadatan visualisointimme. Kuten alla olevasta kuvasta näkyy, Tableau oli vielä pari vuotta sitten niche-kategoriassa mutta sen vauhti leaders-porukkaan on ollut kautta aikain nopein. Vain Qlikview on pystynyt yhtä huimaan nousuun mutta siltä vei siihen useampi vuosi.

Gartner_Tableau_motion_chart

Vahvuudet (Gartnerin raportin mukaan)

 • Intuitiivinen, visuaalinen, interaktiivinen kokemus, jota asiakkaat rakastavat ja kilpailijat matkivat. Tuotteen käyttö on helppoa ja hauskaa.
 • Useiden tietolähteiden yhdistäminen (ns. data mashup) ilman ohjelmointiosaamista yhdistettynä muistinvaraiseen tietokantaan (in-memory) –> monipuolisten eri tietoa sisältävien interaktiivisten mittaristojen toteuttaminen on helppoa ja suorituskyky on hyvä
 • Loppukäyttäjät arvioivat Tableaun kärkeen seuraavissa kategorioissa: implementointiaika, raportoinnin nopeus ja liiketoimintahyödyt
 • Tableau on kaikista mukana olleista BI-työvälineistä ykkönen käytön helppoudessa sekä kehittäjien että loppukäyttäjien mielestä
 • Tuotteen laadun osalta Tableau on myös kärkiporukoissa

Heikkoudet/huomioitavaa

 • Tableau on edelleen epätodennäköinen valinta useille yrityksille koko konserninlaajuiseksi BI-työvälineeksi (verrattuna tuotteisiin kuten SAP, Microsoft, IBM Cognos)
 • Isot ohjelmistotalot vastaavat haasteeseen ja integroivat samoja ominaisuuksia tuotteisiinsa millä Tableau on erottautunut. Tämä voi asettaa haasteen Tableaun kasvulle.
 • Vaikka Tableauta käytetään monenlaisiin käyttötapauksiin, sen toimintakenttä on varsin kapea: interaktiivinen visualisointi ja dashboardit. Siitä puuttuu laajemmat BI-alustan toiminnallisuudet.
 • Tableau saa keskiarvoa heikommat pisteet seuraavissa kategorioissa: metadatan hallinta, BI kehitystyökalut ja – infrastruktuuri. Toisin sanoen suuren yrityksen ainoaksi BI-työvälineeksi Tableaulla on vielä matkaa
 • Partneriohjelma on heikompi verrattuna vastaaviin kilpailijoihin (kuten Qlikview)
 • Keskittynyt lähinnä USA:n markkinoille, kansainvälinen peitto on vielä heikko. Euroopassa tukipalvelut ovat Englannissa

Seuraavassa numerossa: IBM Cognos, Qlikview ja Microsoft.

One comment on “Ja maailman paras raportointiohjelmisto on…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteydenotto

Mikäli olet kiinnostunut yrityskohtaisista palveluista tai sinulla kysyttävää palvelujemme sisällöstä, niin ota yhteyttä oheisella lomakkeella tai soita Mikalle numeroon 040 845 8432.