Ja maailman paras raportointiohjelmisto on… (osa 2)

Teimme keväällä katsauksen Gartnerin vuosittaiseen raporttiin business intelligence (BI) -työvälineistä.  Jatketaan siitä mihin jäätiin.

IBM Cognos: niukasti kärkipaikalla

IBM:n Cognos-tuoteperhe johtaa Gartnerin 2013 katsauksessa Completeness of Vision -kategoriaa jo neljättä vuotta putkeen. Kategoriahan tarkoittaa jotakuinkin sitä, kuinka kokonaisvaltaisesta paketista on kyse ja mihin suuntaan kehitys etenee.

Kategoriassa pärjää yleensä konsernitason monipuoliset (ja kalliit) raportointiohjelmistot kuten SAS, Oracle, SAP ja Cognos. Yhden asian niche-tuotteet eivät pärjää tässä pelissä mutta pätevät hyvin Ability to execute -kategoriassa (jota tänä vuonna hallitsee Microsoft, heti perässään Tableau ja Qlikview).

ibm_Gartner_2013

Cognoksen vahvuudet:

(Gartnerin raportin mukaan)

 • Asiakaspalaute on parantunut, lähinnä asiakkaiden päivittäessä 8-ympäristöstä 10.x versioihin.
 • Analytiikka- ja analysointitarjonta ja -mahdollisuudet ovat parantuneet tuotekehityksen ja yritysostojen ja kautta (mm. SPSS,  Tealeaf).
 • Tuotteen road map ja tulevaisuuden visio, tuotteen laatu ja mahdollisuus integroida se muuhun yrityksen infrastruktuuriin on tärkeimpiä syitä miksi asiakkaat valitsevat Cognoksen.

Cognoksen heikkoudet/huomioitavaa:

 • Suorituskyky on huolenaihe: 24% vastaajista mainitsi heikon suorituskyvyn Cognoksen kohdalla kun alan keskiarvo kaikkien tomittajien kohdalla on 11,5%.
 • Cognos on vaikeampi käyttää: vain 17.74% vastaajista on valinnut Cognoksen helppokäyttöisyyden vuoksi (alan keskiarvo 35,1%), joka laittaa IBM:n heikoimpaan neljännekseen. Cognoksella raporttien teko kestää keskimäärin 6,45 päivää kun markkinoiden keskiarvo on 3,95 päivää, jälleen sijoittaen Cognoksen heikompaan neljännekseen kaikista tuotteista.
 • Cognoksen käyttäjät käyttävät enemmän staattisia vakioraportteja ja tekevät vähemmän interaktiivista datan etsimistä ja analysointia.

Käy tutustumassa tekemäämme visualisointiin ja yhteenvetoon Gartnerin Magic Quandrant -tuloksista Louhian sivuilla.

Ensi kerralla katsauksessa Qlikview tai Microsoft, kumpi kiinnostaa sinua enemmän? Laita kommenttia tuosta alta ja kerro meille.

3 comments on “Ja maailman paras raportointiohjelmisto on… (osa 2)

  • Ville Niemijärvi on

   Hei Ulla, kiitos kommentista. Saamasi pitää, tehdään lyhyt katsaus Qlikviewiin (Gartnerin-raportin mukaan). Laajempi tuotevertailu Qlikview vs. muu maailma tulee sitten myöhemmin. Mutta näitä ennen, loppuviikosta tulee hieman asiaa Qlikview:stä ja tietomallinnuksen puutteesta ja sen tärkeydestä (ongelma joka koskee yleensäkin self-service BI tuotteita).

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteydenotto

Mikäli olet kiinnostunut yrityskohtaisista palveluista tai sinulla kysyttävää palvelujemme sisällöstä, niin ota yhteyttä oheisella lomakkeella tai soita Mikalle numeroon 040 845 8432.