BI-projektin dokumentoinnin sekä projektinhallinnan reinkarnaatio!

Pahoittelut etukäteen blogimme lukijoille; tämä menee nyt hieman tuotemainoksen puolelle, mutta nyt on kyseessä sen verran uniikki tuote että on pakko hieman hehkuttaa.

Business Intelligence-projektit ovat tyypillisesti haasteellisia dokumentoitavia. Täytyy myöntää että itsellekin on useamman kerran tullut tunnettua tuskaa dokumentaatiota tehdessä toimituksen viime metreillä.

Tyypillisesti projektin dokumentaatio koostuu osin tehdystä määrittelydokumentista, jota sitten projektin edetessä täydennetään BI-projektin tuotoksilla (suomeksi, yleensä dokumentaatio luodaan vasta kun on ihan pakko).

Tyypillistä on, että Word-dokumenttiin luodaan n kpl staattisia taulukoita, joihin otetaan sisältöä sivumäärän kasvattamiseksi copy-pastella luodusta tietovarastosta, taulujen rakenteesta, stage-tauluista, kuutioista, mappauksista jne. Lopputuloksena on pahimmillaan sata sivua pitkä arvoton copy-paste-pläjäys.

Kahden vuoden kuluttua projektin päättymisestä ja dokumentaation luovuttamisesta on tyypillistä että:

 • Dokumentaatio on jäänyt päivittämättä ja on siksi käyttökelvoton.
 • Dokumentaatio on niin kompleksinen, pitkä ja tekninen, ettei asiakas ymmärrä siitä mitään. Dokumenttia ei ole edes avattu luovuttamisen jälkeen.
 • BI-projekti on enemmän tai vähemmän itse itsensä dokumentoiva, kokeneille tekijöille asiat selviävät helpommin katsomalla tuotokset läpi.
 • Dokumentaatio ei itse asiassa vastaa seuraaviin oleellisiin kysymyksiin:
  • Mistä raportilla näkyvä luku tulee? Missä se on tietovarastossa? Mistä lähdejärjestelmän taulusta ja sarakkeesta se tulee?
  • Miten raportit, kuutiot, tietovarastot suhteutuvat toisiinsa?
  • Mitä tapahtuu jos muutan tietovaraston yhden taulun tai sarakkeen nimeä tai tietotyyppiä, mihin kaikkialle se vaikuttaa?

Dokumentaation suurin arvo on siihen tallennetut käyttäjätunnukset ja salasanat, joilla pahimmillaan pääsee sekunneissa murtautumaan asiakkaan tuotantoympäristöön. Varmuuden vuoksi dokumentaationivaska kulki konsultin mukana putkikassissa, joka unohtui epähuomiossa Ala-Tikkurilan Shell-huoltoasemalle.

Näitä dokumentoinnin dilemmoja olen silloin tällöin pohdiskellut jo monta vuotta. Muistelisin että kymmenisen vuotta sitten eräs kollega heitti idean, mitä jos oikeasti dokumentoitaisiin projekti mappauksilla? Siten että helposti päästäisiin käsiksi esim. raportin sarakkeelta tiedon lähteelle asti? Taisin vastata jotain tyyliin: ”Joo, tee pois vaan – jos osaat”. No, ilman työkaluja tuollaisen dokumentaation luonti olisikin ollut mahdoton tehtävä.

Vuosi sitten törmäsin Pragmatic Worksiin. ’BI Documenter’ (nykyiseltä nimeltään Doc xPress)-tuotteeseen.  Olin myyty heti ensiasennuksen suoritettuani.

Yhtään liitoittelematta uskallan väittää, että Doc xPress vie BI-projektin dokumentoinnin uusiin, ennennäkemättömiin svääreihin.

Lyhyesti, kyse on tästä:

 • Dokumentaation automatisointi. Dokumentoi Microsoft BI-ympäristösi automaattisesti Word, HTML tai .chm-help-file muotoisena. Unohda rakenteiden manuaalinen kopiointi. Dokumentaatio on käytettävyydeltään aivan toista luokkaa staattiseen word-dokumentaatioon verrattuna, ja aina ajantasainen.

Document

 • Projektin seuranta projektin aikana; mitä on saatu aikaiseksi. Tämä onnistuu Snapshot-vertailulla. Dokumentaation versiot arkistoidaan automaattisesti snapshotteina. Näet työkalun avulla heti mitä uutta projektiin on tullut esim. edellisen viikon aikana. Alla olevan esimerkkivertailun avulla selviää, että asiakasdimensioon on lisätty yksinkertainen audit-toiminnallisuus.
Valitse vertailtavat SnapHotit

Valitse vertailtavat SnapShotit

Vertaile versioita

Vertaile eri SnapShot-versioita

 • Ehkä paketin pysäyttävin ominaisuus on Lineage Analysis. Koskaan aiemmin ei ole ollut käsissä välinettä, jolla pystytään analysoimaan projektin vaikutussuhteita miltä tahansa tasolta. BI-projektin kokonaisuushan koostuu tyypillisesti ETL:stä, tietovarastosta, kuutioista sekä raporteista. Lineage Analysis mahdollistaa ennennäkemättömällä tavalla valitsemaan esimerkiksi tietovarastosta yhden sarakkeen, selvittämään mistä se tulee ja mihin sarake ui kuutiossa ja raporteilla.
 • Erilaisia hyötyjä voidaan esimerkiksi saada:
  • Vaikutussuhteiden selvittäminen pääkäyttäjälle ja kehittäjille – esim. mistä lähteestä raportilla näkyvä luku tulee, mitä ketjua pitkin se tulee raportille
  • Projektin kokonaisuuden hahmottaminen uudelle kehittäjälle
  • Mihin kaikkialle vaikuttaa jos vaihdan tietovaraston sarakkeen tietotyyppiä tai nimeä
  • Heikot nimeämiskäytännöt  tietovarastossa paljastuvat projektipäällikölle tai pääkäyttäjälle helposti ja nopeasti. On tyypillistä että kehittäjien laiskuuden vuoksi ETL-komponentit, datasetit jne on jätetty nimeämättä. Tämä vaikeuttaa ylläpitoa tai uusien kehittäjien mukaan hyppäämistä huomattavasti. Tai esimerkiksi asioita on oiottu lisäämällä logiikkaa  pelkästään kuutioon.
  • Alla olevasta esimerkistä selviävät nopeast demo- BI-projektin komponentit, joissa asiakasdimensiota on käytetty:

Lineage Analysis käsitetasolla

 • Seuraavasta esimerkistä selviää, mistä lähdejärjestelmän sarakkeesta asiakkaan nimi tulee. Se on näemmä yhdistelmä lähdejärjestelmän etu- ja sukunimestä.

LineageAnalysis saraketasolla

5 comments on “BI-projektin dokumentoinnin sekä projektinhallinnan reinkarnaatio!

 1. JaniL on

  Osaakos tuo uusin versio oikeasti kaivaa noi saraketasot monimutkaisenkin SSIS:n sisältä, vai kannattaako edelleen toimia viewien läpi ( Russo & Ferrari -tyylillä) automaattisen dokomentaation saamiseksi?

  Vastaa
 2. Jani Liimatta on

  Tuo uusi versio purkaa SSIS DataFlow:t komponenttitasolle, jokaisesta komponentista näkee sekä sinne saapuvat, että lähtevät sarakkeet. Eli pääsee syvälle ETL:ään käsiksi. Eli esim. laskennallisten sarakkeiden alkulähteillekin tällä pääsee. Miinuspuolena yksinkertaisempien ETL-pakettien Lineage Analysis on helposti myös monimutkainen, joskus aivan turhaan. Puuttuu vielä valinta, jolla SSIS komponentit saisi tarvittaessa näkymättömiin.

  Vastaa
  • Jani Liimatta on

   Mielenkiintoisia tuotteita, kun ottaa hinnan huomioon. Jos on sopiva projekti, säästyy tekijältä helposti lisenssin hinta jo yhdessä projektissa. Esimerkiksi Bi xPress Audit Framework Wizard on huimasti työtä nopeuttava ominaisuus joissain projekteissa (etenkin jos tekijältä on päässyt SSIS Best Practice:t unohtumaan). Sen sijaan SSIS Unit Testing:ille en itse oikein löydä hyvästä ideastaan huolimatta riittävästi hyötyjä.

   Task Factoryn SalesForce ja Dynamics CRM Source-komponentit Task Factoryssä ovat etenkin välineitä joilla saattaa syntyä todella paljon säästöä työajassa. Iso osa komponenteista helpottaa hieman tekijän työtä ja ovat ’ihan kivoja’ mutta toisessa vaakakupissa täytyy taas muistaa esim. mahdolliset SQL Server versiopäivitykset, Task Factory komponentit saattavat aiheuttaa siinä vaiheessa lisätyötä.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteydenotto

Mikäli olet kiinnostunut yrityskohtaisista palveluista tai sinulla kysyttävää palvelujemme sisällöstä, niin ota yhteyttä oheisella lomakkeella tai soita Mikalle numeroon 040 845 8432.