Hauskaa ja helppoa puuhastelua KPI-mittareiden ja SharePointin parissa

Joku aika sitten tuli kirjoitettua tarina maailman parhaasta KPI-mittaristosta. Hieman asiaa liipaten tuli taas kerran kahvitauolla vertailtua porukalla hieman QlikView:n ja Microsoftin BI-ominaisuuksia.

Yksi QlikView:n näyttävimmistä ja käytetyimmistä ominaisuuksista on erilaisten yksittäisten mittariarvojen nosto raporteille. Se onkin nopeaa ja helppoa, jos tarvittava data on muistissa QlikView:n käytössä, vaikka tämän demon tyylisesti:

Qlik Nosto

SharePointissa vastaavan toiminnallisuuden luonti tähän verrattuna on hankalahkoa – lähtötilanteesta toki riippuen. Perinteisiä vaihtoehtoja SharePointissa/Microsoft-maailmassa tähän on:

 • PerformancePoint Server (vaatii SharePoint Enterprise-lisenssin – ja käytettävyys on mitä on)
 • SSRS-raportti – vaatii SharePointissa report viewer:in ja sen integroitavuus muuhun SharePoint:iin ole kovinkaan jouhevaa. Yksittäisellä SSRS-raportilla vastaavan toteutuksen saa toki tehtyä ulkonäöltäänkin täsmälleen QlikView:n näköisesti mutta SharePoint-työtilaan  ei Report Viewer:iä saa kovin nätisti upotettua. Mittaristoksi sopivia komponentteja SSRS:ssä on toki vaikka muille jakaa.
 • Excel Services – on aika kömpelö kun esim. MDX:ää ei voi kirjoittaa vapaasti. Jouduttaisiin tukeutumaan vaikkapa SSAS-kuution KPI-määrittelyihin ja tekemään todennäköisesti useampi Pivot-taulu Excel Sheetille jotta haluttu toiminnallisuus saavutettaisiin. Hieman kömpelöä.
 • Uudenkarhea PowerView-raportointi on tähänkin käyttötarkoitukseen kelvoton. Tähän aihealueeseen palaillaan lähitulevaisuudessa tässä blogissa.

Eräissä projekteissa on tullut käytettyä SharePoint-listoja ETL:ssä sekä sekä datalähteenä että datan esittämisessä käyttäjille. SharePoint-listat ovatkin itse asiassa yksi suht’ käyttökelpoinen tapa nostaa mittareita näkyviin SharePoint:issa. Ainakin se on hyvin yksinkertainen, ei vaadi SharePoint-asennuksia tai konffauksia, et tarvitse muuta kuin SQL Serverin sekä SharePointin.  Tapahtuu esimerkiksi seuraavasti:

 • Kannattaa käyttää SQL Server Integration Service:ssä jotain valmista SharePoint-palikkaa, esimerkiksi  http://pragmaticworks.com/Products/Task-Factory.aspx. Muitakin vastaavia komponentteja on markkinoilla läjäpäin. Jopa CodePlex:istä löytyy yksi versio https://sqlsrvintegrationsrv.codeplex.com/releases/view/17652
 • Tällä valmiilla palikalla pystytään suoraan kirjoittamaan ETL:stä dataa SharePoint-listoille – tai lukemaan dataa SharePoint-listoilta.
 • Luo SharePoint:iin uusi lista jota käytät datan esittämiseen.
 • Päättele SSIS:ssä KPI-mittarin tila. SharePoint 2013:sta on jostain syystä poistettu KPI-tietotyyppi listoista. Siksi KPI:n statustieto joudutaan esittämään linkkinä oikeaan kuvaan.
 • Tee listalle siis linkki kuvaan – jolla esitetään mittarin status. Ao. ”Kate, Turku”-listassa on siis ETL:ssä kirjoitettu SharPoint:iin
  • Organisaatioyksikkö (SharePoint-työtilassa filtteröidään automaattisesti oikean organisaatioyksikön mittarit näkyviin)
  • Mittarin nimi
  • Mittarin arvo
  • Statuksena linkki kuvaan, onnistunut vai epäonnistunut
  • Linkki lisäraporttiin josta käyttäjä näkee tarvittaessa tarkemmin mistä mittari koostuu
 • Listan sisältöä voidaan tietysti filtteröidä työtilakohtaisesti vaikka organisaation mukaan.

SharePointKPIList

Pykälää hienompaa toiminnallisuutta voidaan tehdä vaikka halvoilla kaupallisilla Web Parteilla – jos ei ole intoa tai taitoa koodata itse.

Seuraavassa esimerkissä on käytetty vastaavaa tekniikkaa kuin yläpuolella. Jokaisella mittarilla on oma listansa. Esityskerroksessa on käytetty 150 USD hintaista Amrein Engineering:in komponenttia http://www.amrein.com/apps/page.asp?Q=5843

Tällä komponentilla saadaan hieman lisää näyttävyyttä perus-SharePoint-listaan verrattuna. Ulkonäkökin on vähän samaan suuntaan kuin mitä QlikView:llä saadaan aikaiseksi.

SharePointKPI

 

Myös porautuminen detaljitietoihin on mahdollista pelkillä SharePoint-listoilla. Myyntikatetta klikattaessa aukeaa Myyntikate-mittarin oma SharePoint-lista, josta näkyvät myyntikatteet paikkakunnittain:

SharePointKPI Details

Eli: käyttämällä SharePoint-listoja saadaan helposti

 • Hyvää visualisointia SharePoint:iin muun sisällön joukkoon. Yrityksen tärkeimmät mittarit esim. Intranetin tai osaston omien sivuejen etusivulla ovat hyvä juttu.
 • Toteutettua käyttökelpoisen mittariston parhaimmillaan hyvin nopeasti. Itselläni meni tämän demon tekemiseen työaikaa kaikkine asennuksineen ja ETL:ineen reilu tunti(!)
 • Tehtyä QlikView-tyyppisiä nostoja tarvitsemistasi luvuista – jotka muilla Microsoft-välineillä ovat tällä hetkellä kankeita toteuttaa.
 • Lisättyä toiminnallisuutta olemassaolevaan SharePoint-asennukseen hyvin pienillä kustannuksilla
 • Tekijälle hyvä mieli, tämä on helppoa ja hauskaa askartelua, lopputulos on ihan näyttävä sekä nopeasti viety tuotantoon.

Huono puoli tässä on se, ettei toteutus ole loppukäyttäjän tehtävissä – vaan vaatii ETL/SSIS-tekijän apua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteydenotto

Mikäli olet kiinnostunut yrityskohtaisista palveluista tai sinulla kysyttävää palvelujemme sisällöstä, niin ota yhteyttä oheisella lomakkeella tai soita Mikalle numeroon 040 845 8432.