Microsoftin voima-BI, uutta käppyrää ja karttaa

16.3.2016 Tämä artikkeli on pahasti vanhentunut. Saa nähdä mikä hetki ehdin tehdä validimman arvion PowerBI-tuotteesta. 

9.6.2016 Lukaise uudempi versio: http://www.louhia.fi/2016/06/07/onko-powerbista-enterprise-tason-raportointityokaluksi/

Microsoft julkaisi PowerBI:n pilveen Office 365:n rinnalle joitain kuukausia sitten, www.powerbi.com. Koska markkinamiehet ja monet muut blogikirjoittajat kirjoittavat suu vaahdossa vain mainosmielessä täysin kritiikittä uudesta uljaasta tuotteesta, haetaan tähän uutuuteen nyt hieman toisenlaista näkökulmaa.

Itse tuote koostuu muutamasta eri komponentista, PowerQuery, PowerPivot, PowerView sekä PowerMap. Kahdella ensimmäisellä haetaan ja tallennetaan dataa raportointia varten eri lähteistä, eli yritetään korvata tietovarasto. Onhan siellä pari komponenttia, joissa on tietovarastomaisia piirteitä, mutta tätä tuotetta vaivaavat ihan samat ongelmat kuin QlikView:tä. Kollega avasi tätä aihealuetta tovi sitten, yleensä tietovarasto tarvitaan, datan lukeminen suoraan lähdejärjestelmistä ei valitettavasti kanna kovinkaan pitkälle.

http://louhiablog.wordpress.com/2013/06/17/qlikview-ilman-tietovarastoa-on-kuin-talo-ilman-perustuksia/

Toki PowerQuery tarjoaa muutamia mielenkiintoisia  mahdollisuuksia – kuten nyt vaikka suoran odata- ja json-rajapinnat. Mutta miksi Microsoft ei tarjoa näitä samoja ominaisuuksia SQL Server Integration Service:en, sinne ne joutuu koodaamaan joko itse tai ostamaan valmiit komponentit jostain muualta?

PowerView on esityskerros – jonka väitän olevan keskeneräinen tekele. Siinä ei pääse säätämään kuin murto-osaa niistä asioista, joita oikeasti raporttia tehtäessä käytännössä tarvitaan. Jos on tarkoitus tehdä raportteja liiketoiminnasta, niin miksi säädettäviä asioita esim. graafin takana on huomattaasti vähemmän kuin esim. Excelin omissa graafeissa? Komponenttien ns. propertyt puuttuvat tuotteesta kokonaan, tämä on ymmärtääkseni periaatteellinen kysymys. Sillä että tuote on HTML5:ttä ja hiirellä graafeissa klikkailu vaikuttaa muiden ruuduilla olevien komponenttien rajauksiin, ei vielä aiheuta raporttikehittäjässä tai loppukäyttäjässä hurraahuutoja. Yrityksen ainoaksi raportointiratkaisuksi PowerView:sta ei vielä ole.

Asia selviää nopsasti vertaamalla ruutukaappausta, vrt. PowerView vs. QlikView (muuten, tuo PowerView-ruutukaappaus on Microsoftin PowerView Financials-demosta. Microsoft, missä ihmeessä on se Financials? Entä kuvatekstissä mainostettu Planning?)

http://www.microsoft.com/en-us/powerBI/solutions/bi-for-finance.aspx?WT.mc_id=blog_PBI_Video_Finance#fbid=gJsgpbD_Jr9

PowerView

PowerView

QlikView

QlikView

Valitettavasti esityskerroksen monipuolisuudella ja käytettävyydellä kilpailijat vievät Microsoftin uutuutta 100-0. Jos asia kiinnostaa enemmän, molempien toimittajien sivuilta löytyy valmiita demoraportteja joita voi helposti keskenään vertailla.

Yksi uutuuksista on PowerMap, 3d-karttasovellus. Anteeksi skeptisyyteni – mutta miksi raportointisoftaa markkinoidaan kartoilla? Fakta on, että karttoja tarvitaan todellisuudessa todella harvassa raportointiprojektissa. Onko todellista tarvetta nähdä tehtaasi, vähittäiskauppasi, toimittajasi tai asiakkaasi kartalla? Kartta tuo harvoin mitään lisäarvoa numeroiden hahmottamisen avuksi. Autojen reitit haluat ehkä nähdä kartalla, tai asiat jotka liittyvät valtion talouteen. Mutta pk-sektorin yrityksillä, joille PowerBI on lähinnä tähdätty, karttojen todellinen tarve ja hyöty ovat hyvin harvassa. Karttademot ovat helppoja sekä hienoja demojen kannalta mutta käytännön sovellukset ovat todella harvassa. Valtiontalouden raportoinnissa kartoista voisi olla todellista hyötyä.

PowerBI:n ominaisuuksiin voi perehtyä vaikka demojen kautta: http://blogs.msdn.com/b/powerbi/archive/2014/02/15/give-a-high-five-to-the-top-five-finalists-in-the-power-bi-demo-contest.aspx 

Sitten on vielä pilvikuvio – joka takuuvarmasti on tulevaisuutta. Eli PowerBI-sovellus toimii pilvessä – jonne raportoitava data on siirrettävä tavalla tai toisella. Entä nykyhetki? Muutama näkökulma tähän suomalaisten asiakkaiden kannalta:

 • Todellisuudessa julkisen datan tarve raportoinnissa on pientä. Kuluttaja-asiakkaille kauppaa tekevät kaipaavat toki esimerkiksi vertailutietoja henkilörekistereistä. Hyödyllistä julkista dataa Suomessa on tarjolla yleisesti ottaen todella vähän. Hyödyllinen tieto – kuten väestö- ja autorekisterit ovat säännöllisesti hyödynnettyinä maksullisia. Julkisen datan käyttöä Microsoft kovasti omissa demoissaan korostaa, toisaalta tällähän ei ole mitään tekemistä sen kanssa onko BI-ratkaisusi pilvessä vai ei.
 • Suomessa käytettävistä PKT-sektorin pilvisovelluksista harmittavan harva tarjoaa dataa ulos muutoin kuin käyttöliittymästä. PowerBI jää ilman dataa jos käytät kotimaista pilvisovellusta hyvin todennäköisesti – eli jos ERP:isi on pilvessä, oli BI-ratkaisusi sitten joko pilvessä tai lokaali, olet raportointia kehitettäessä todennäköisesti ongelmissa.
 • Jotta saat dataa PowerBI-pilveen omasta tehtaan lattialla lepäävästä ERP:istäsi, täytyy asentaa Microsoftin Data Management Gateway. Eli avataan suora putki Microsoftille omasta järjestelmästäsi. Tietoturva tässä kohtaa saattaa olla huippuluokkaa – tai sitten ei.

Summa summarum. Alankohan olla jo vanha jäärä joka ei halua nähdä mitään uutta, kun kerran olen SQL:ää kerran oppinut kirjoittamaan? Ehkä en kuitenkaan – mutta PowerBI:n nykyversio ei aivan hirveästi säväytä, valitettavasti. Nimi PowerBI on itse asiassa hieman liioiteltu. Olisiko SimpleBI tällä hetkellä hieman lähempänä totuutta? Toisaalta on esimerkiksi hyvin outoa että PowerPivot:in serveriversio – eli Analysis Services Tabular Mode kuuluu vai SQL Server Enterprise-lisenssiin. Monipuolisempi ja toisaalta monimutkaisempi sekä skaalautuvampi perinteinen Analysis Services kuuluu sen sijaan Standard-lisenssiin. Miksi näin?

Riittääkö Excel käyttöliittymänä kääntämään yritysten BI-kelkkaa vielä lisää Microsoftin suuntaan? Aika näyttää. Toistaiseksi näyttää siltä että esimerkiksi kalliimpi QlikView sekä Tableau vakuuttavat päättäjiä enemmän kuin Microsoftin BI-uutuudet. Microsoftin uusista BI-tuotepaletista voisi todeta toistaiseksi vanhan viisauden ”vanhassa vara parempi”.

3 comments on “Microsoftin voima-BI, uutta käppyrää ja karttaa

 1. JaniL on

  Data Management Gatewayn tietoturvan lisäksi mietityttää se että putken toisessa päässä ERP-dataa ei odotakaan tietovarasto-tietokanta (esim. SQL Azure) vaan hyvin rajallisen kokoinen Excel-file. Miten nopeaa on ETL-liikenne, mitä se maksaa ja onko oikeasti vakuuttavaa tarjota Excel-”tietovarasto asiakkaalle” ?!?

  Vastaa
 2. Jani Liimatta on

  Totta tuokin.
  Sinälläänhän on tavallaan jopa tragikoomista se että Microsoft vie BI:tä eteenpäin Excelillä. Kuitenkin vuosikaudet konsultit ovat juosseet asiakkailla julistamassa miten vanhanaikaista on tehdä raportointia manuaalisesti copy-pastella Excelissä. Nyt sitten kerrotaankin että ei sittenkään, jatketaanpa nyt kuitenkin sitä Excel-raportointia.

  Mutta ehkä tämä tästä. Olen kaikesta huolimatta edelleen sitä mieltä että hinta-/laatusuhde on Microsoft:in tuotteissa parasta mitä markkinoilta löytyy. Se mitä nyt on julkaistu ei vielä ole Se QlikView:n tappaja tai suunnan näyttäjä mitä tässä on odoteltu.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteydenotto

Mikäli olet kiinnostunut yrityskohtaisista palveluista tai sinulla kysyttävää palvelujemme sisällöstä, niin ota yhteyttä oheisella lomakkeella tai soita Mikalle numeroon 040 845 8432.