BI-miehet pilvessä

Yritysten siirtäessä järjestelmiään yhä enenevissä määrin pilveen, aletaan pikku hiljaa törmäämään ongelmiin raportoinnin kanssa. Raportoinnin haasteet pilvessä olevien järjestelmien kanssa ovat aivan samankaltaisia kuin tehtaan lattialla olevissa järjestelmissäkin. Esimerkiksi:

 • Raportoinnissa pitää yhdistellä dataa useammasta eri järjestelmästä (ERP, CRM, kassajärjestelmä, varastonhallinta jne)
 • Konsernin eri yritysten dataa pitää yhdistellä
 • Dataa pitää jalostaa jotta yritykselle tärkeät numerot saadaan raportointiin
 • Tietoja täytyy historioida

Esimerkiksi asiakkaan alue voi muuttua. Yksittäisen myymälän tyyppi voi muuttua. Tuotteen tuoteryhmä voi vaihtua. Entä mikä oli tarjouskanta 2kk sitten ja mihin se on kehittynyt? Muuttuneet tiedot täytyy saada näkymään raportoinnissa oikeissa paikoissa kalenterista välittämättä.

Otetaan case-esimerkiksi kuvitteellinen nopeasti kasvanut start-up-vähittäiskauppa. Asiakkaan kaikki järjestelmät ovat pilvessä.  Saldotietojen kehitykseen täytyy päästä kiinni, tämä tehostaa huomattavasti ostoa ja varastointia. Kassajärjestelmästä tulee dataa valtavasti – mutta kuittitaso ei kiinnosta raportoinnissa.Tuote- ja myymälätaso riittää raportointiin.

Toisaalta kehittynyttä analytiikkaa tarvitaan jossain vaiheessa esim. ostoskorianalyysia sekä markkinoinnin optimointia varten. Ensimmäistäkään fyysistä palvelinta ei haluta hankkia – ja hostattujen dedikoitujen palvelimien suhteenkin ollaan hieman nihkeitä. Kaikki pitäisi olla pilvessä, hinnoittelu täytyy olla muiden järjestelmien tapaan kuukausipohjaista. Eli kymmenien tuhansien lisenssihankintoihin ei haluta lähteä.

Kaikkia pilvijärjestelmiä valittaessa kannattaa huomioida myös datan ulos saaminen järjestelmästä. Pystyykö järjestelmän dataa lukemaan muuten kuin käyttöliittymän kautta? Mitä se maksaa?

Otetaan käteen Suomen markkinajohtajat raportoinnin saralla, joihin löytyy riittävästi osaamista,  Cognos, QlikView, Microsoft ja Tableau ja katsotaan miten nämä tuotteet taipuvat näihin haasteisiin.

Haaste #1 Raportointi pilvessä

Cognos: Cognoksella on ollut vuosikausia täydellisesti web-selaimessa toimiva tuotepaletti tietovarastoa lukuun ottamatta. Pilvipalveluiden osalta Cognos on kuitenkin täysin lapsen kengissä. Cognos ei tarjoa pilvipalvelua, vaikka tekniset ponnistukset tuotekehityksen saralla tämän saavuttamiseksi olisivat varmasti hyvinkin pienet. Eli Cognos tipahtaa pois jo haasteen ensimmäisessä vaiheessa. Cognos vaatisi hostatun, dedikoidun palvelimen – joka ei eroa juurikaan siitä että kuvitteellinen yritys hankkisi fyysiset palvelimet toimistonsa nurkkaan. Lisenssit olisi myös hankittava omiksi. Cognokselta/IBM:ltä löytyy pilvipalveluita, mutta ei perinteistä raportointia. 0/5 pistettä.

Microsoft: Microsoft on julkaissut joku aika sitten PowerBI 365-tuotteensa. Toimii täysin pilvessä. Hinnoittelu on kuukausipohjaista. Visualisointi on kilpailijoihin verrattuna lapsen kengissä. Vain hyvin yksinkertainen raportointi on mahdollista. Varsinaisen raportointituotteen nimi on PowerView. Raportin kehitys toimii Excelissä. 365-tuotteena – jos ei Office365:ä ole käytössä, on hinnaltaan hyvin läheollä Tableau:ta. Jos Office365 on yrityksessä käytössä, hinta on Tableauta alhaisempi. Puutteellisuudestaan johtuen 1/5 pistettä.

QlikView: Qlik ei itsessään tarjoa pilvimahdollisuutta. Pilvipalvelu on tulossa, Qlik Sense Cloud on tarjolla tällä hetkellä beta-versiona amerikkalaisille käyttäjille.  Nykyisellä versiolla voisi periaatteessa olla mahdollista rakentaa QlikView-pilvipalvelu – mutta dokumentaatiota lukemalla näyttää aika haastavalta tehtävältä. Lisenssit olisi myös hankittava itse. Eli QlikView ei ole todellinen pilvituote tällä hetkellä, tähän tarpeeseen liian kallis ratkaisu. 0/5 pistettä.

Tableau: Nelikosta ainoa joka tarjoaa raportointiratkaisuaan suoraan pilvessä. Raportin kehittäjille on tosin hankittava clientit – mutta varsinainen raportoinnin jakelu toimii täysin pilvessä. Hinnoittelu on läpinäkyvää. Miinusta siitä että ainakin toistaiseksi data on USA:ssa – sekä clienttien hankintakustannuksesta. Miksi raporttien kehitys ei onnistu selaimella? 1999 USD/client, 500 USD/vuosi/käyttäjä pilvipalvelu. 4/5 pistettä.

Haaste #2 Datan lataukset

Haasteen kakkosvaiheessa jäljellä ovat siis Microsoft ja Tableau. Suurin haaste tässä kuvitteellisessa tapauksessa ovat päiväsaldot. Saldotiedot on saatava tallennettua joka päivä johonkin. Paras ratkaisu olisi tallentaa ne tietokantaan.

Microsoft: datalataukset hoidetaan PowerQueryllä. Datan lukeminen eri lähteistä onnistuu. Mutta tässä tapauksessa paukut eivät riitä. PowerQuery:llä ei onnistu esim. perus-append – tätä tarvittaisiin miminissään päiväsaldojen tallentamiseen. Muukin tarvittava toiminnallisuus löytyy vasta oikeista tietovarastotyökaluista. PowerQuery sopii toistaiseksi hyvin kevyeen ja suoraviivaiseen käyttöön. 1/5 pistettä.

Tableau: lataukset suoritetaan käytännössä valmiista lähdetauluista. SQL:ää pystytään kirjoittamaan ja tauluja yhdistelemään keskenään. Tämän monipuolisempia muokkausmahdollisuuksia datalle ei ole. Eli vaadittavat datan muokkaukset ja yhdistelemiset ovat käytännössä mahdottomia. Avuksi tarvittaisiin oikea tietokanta ja tietovarasto. 0/5 pistettä.

Suositus kuvitteelliselle asiakkaalle

Raportointityökalun suosittelu on yksinkertaista: Tableau. Tämä täyttää kuvitteellisen asiakkaan tarpeet kirkkaasti tällä hetkellä. Tosin Qlik taitaa olla tulossa samoille apajille aivan lähiaikoina.

Datan latausten suhteen täytyy tehdä kompromissi. Markkinoilla olevista pilvipalveluista mikään ei sovellu tietojen lataukseen ja muokkaukseen. Tarvitaan siis oikea tietovarasto. Tiedot ladataan tietovarastokantaan eri tietolähteistä, datat yhdistellään (esim. tuotetiedot), luodaan hierarkioita, siivotaan, muokataan, poistetaan ei-kiinnostavat tapahtumat jne. Tietovarastosta datat voidaan kirjoittaa suoraan Tableau-pilveen raporttien käytettäväksi. Hyvin yksinkertaista.

Teknisenä ratkaisuna otetaan virtuaalipalvelin vaikkapa Nebulalta. Koska tämä palvelin ei tarvitse käyttöä muutoin kuin yöaikaan, ei loppukäyttäjille tarvita lisenssejä. SQL Server Standard riittää, ml, SSIS (=ETL-työkalu) – jolla datan lataukset tehdään. Lisäkustannus projektille on luokkaa 300 EUR/kk.

Eli kustannukset kokonaisuutena:

 • Kertakustannuksena Tableau-työpöytälisenssit 1999 USD/käyttäjä
 • Palvelinkustannukset 300 EUR/kk
 • Raportointikustannukset 500 USD/vuosi/käyttäjä
 • Lisäksi tietysti kehitystyön osalta kustannuksia tietovaraston sekä raporttien kehitystyöstä sekä tarkemmista määrittelyistä.Pilviarkkitehtuuri

Tietoja hinnoittelusta yms:

https://tableau.secure.force.com/webstore

http://www.microsoft.com/en-us/powerBI/pricing.aspx

https://www.qlikcloud.com/

http://www-01.ibm.com/software/analytics/cloud/products.html

4 comments on “BI-miehet pilvessä

 1. Arto Viskari on

  Hieno artikkeli BI-pilvipalveluista. Asiakkaan näkökulmasta niiden haaste on pitkälti sama kuin kaikilla pilvipalveluilla; kuinka saada kokonaiskustannus edullisemmaksi kuin perinteisillä client-server ratkaisuilla. Suurimpana esteenä pilvipalveluiden laajentumiselle näen niiden liian suuren kustannuksen. Palveluntarjoajat pyrkivät rahastamaan pilvipalveluilla ja todellinen lisäarvo puuttuu. Muutos saa vauhtia vasta sitten kun yksikkökustannus saadaan putoamaan alle perinteisen ratkaisun.

  Itse olen tyytyväinen Qlik View:iin ja sen lisäarvotuotteisiin kuten NPrinting. Hinta-laatusuhde on loistava ja ulkopuolisten konsulttien tarve vähäinen. Ilolla odotan kuitenkin päivää kun joku keksii helpomman ja kustannustehokkaammin tavan hoitaa raportointi. Ala kehittyy valtavaa vauhtia ja uskon että tulemme näkemään paljon muutoksia tulevina vuosina.

  Vastaa
 2. Jani Liimatta on

  Kiitos komenteista.

  Kustannukset ovat ongelma erityisesti kotimaisissa pilvipalveluissa. Kotimaisissa pilvipalveluissa on tyypillisesti kaksi hintaa nostavaa tekijää: liikaa toimintoja sekä liian pienet volyymit. Meillä sisäisesti käytetään mm. amerikkalaisia Harvest-laskutusta ja Basecamp-projektinhallintaa sekä Yammeria. Harvest 49 USD/kk (vielä alle 10 käyttäjää), Basecamp 50 USD/kk, Yammer ilmainen. 10 USD/käyttäjä/kk. Yksi ASP.Net+SQL Server-virtuaalipalvelin pyörittää ulkoisia web-demoja, 6,50 EUR/kk.

  Harvestin ja Basecampin käyttöönotto sujuu helposti tunneissa täysin omatoimisesti. Kotimaisten kilpailijoiden käyttöön olisi pitänyt käyttää konsultteja, kuukausihintakin olisi ollut toiselta planeetalta. Näissä PKT-sektorin pilvipalveluissa olisi yksi erinomainen blogin aihe, katsotaan jos saadaan joskus aikaiseksi.

  Sen sijaan sekä Microsoft että Tableau ovat pilviraportoinnin osalta aika hintavia, olen samaa mieltä. Kilpailua tällä saralla on aika vähän. Maailmaltahan löytyy muutamia muitakin tuotteita jotka jäivät tämän pikavertailun ulkopuolelle, mm. Birst. Katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan, putoavatko hinnat – ja tuleeko markkinoille ehkä joku Harvestin tai Basecampin tapainen huippuyksinkertainen ja puoli-ilmainen tuote.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteydenotto

Mikäli olet kiinnostunut yrityskohtaisista palveluista tai sinulla kysyttävää palvelujemme sisällöstä, niin ota yhteyttä oheisella lomakkeella tai soita Mikalle numeroon 040 845 8432.