Ja maailman paras analytiikkasofta on…


No niin, aion kertoa teille valituille siis ensimmäisenä maailmassa, uraa-uurtavasta prediktiivisen analytiikan menetelmästä, jolla voitte tahkoa miljoonia massia, pysäyttää ISIS, toteuttaa Sote-uudistus, päteä pomolle ja saattaapa teille lykästää tämän ansiosta kotonakin. Joten aloitetaan. Menetelmän pointtina on siis…

– Anteeksi keskeytys, mutta minulla olisi kysymys.

Joo, antakaa tulla vain.

– Mikä on paras analytiikkasofta? Onks SAS kova vai mitä? Kiinnostaisi tosi kovasti! 

Meillä on käytössä menetelmiä, joilla voimme oikeasti tehdä rahaa. Nostaa myyntiä, pienentää kustannuksia, ehkäistä kalliiden koneiden hajoaminen ennakkoon, ehkä jopa ehkäistä sairauksia, pelastaa ihmishenkiä, parantaa vähintäänkin asiakaspalvelua.

Silti löytyy kavereita, jota kiinnostaa vain softa. Kun keskustelemme prediktiivisestä analytiikasta, löytyy aina ihmisiä, joita ei kiinnosta hyödyt, sovelluskohteet, menetelmät, keinot, kustannukset. Ainoastaan mikä softa on paras.

Analytiikassa tuotteen merkitys on pieni

Olen monasti paasannut siitä, miten perinteisessä raportoinnissa (business intelligence) on oikeastaan aivan sama minkä tuotteen valitset. Kaikki pystyy tekemään kaiken.

Analytiikassa tämä on vielä selvempi asia. Analytiikassa tuotetta tärkeämpää on mitä mallinnusmenetelmää tai algoritmia käyttää mihinkin ongelmaan. Tuotteella ei ole tällöin merkitystä. Logistiset regressiot, päätöspuut, ARIMAXit ja satunnaiset metsät löytyy jotakuinkin kaikista.

Menetelmääkin tärkeämpää on päästä käsiksi oikeaan lähdedataan ja pystyä muokkaamaan sitä. Rikastamaan sitä, summaamaan, siivoamaan, korjaamaan. Sillä et koskaan saa täydellistä dataa. Tietovarastoinnista tuttu ETL-softa ja SQL-taidot ovatkin usein tärkeämmässä asemassa kuin analytiikkasofta.

Datan muokkaamistakin tärkeämpää on ymmärtää alkuperäinen liiketoimintaongelma. Ymmärtää liiketoiminnan lainalaisuudet. Liiketoiminnan ymmärtäminen on välttämätöntä, jotta ratkaistava ongelma voidaan määritellä ja jotta analyysin tuloksia voidaan tulkita ja soveltaa käytäntöön.

Liiketoiminnan ymmärrystä vielä tärkeämpää on saada valmiit tulokset tuotantoon. Sillä analyysi ilman tuotantoon vientiä on ajan ja rahan hukkaa. Tämä on vaikein kohta missä tahansa analytiikkahankkeessa. Tehdä analyysin tuloksilla rahaa. Pelastaa ne ihmishenget.

Kyse ei ole siitä, etteikö näin voisi tehdä. Useimmiten kyse on siitä, että analytiikkaprosessia ei ole määritelty loppuun asti. On tilattu pistemäinen ratkaisu. Tai yrityksen johtaminen ei ole kypsä vielä tiedolla johtamiselle.

Siinä tulikin käytyä analytiikkaprojekteissa käyttämämme standardoitu CRISP-DM prosessi läpi.

CRISP-DM Process

 

Huomaatko missä vaiheessa CRISP-mallia puhutaan analytiikkatuotteesta?

Ei missään.

Mallinnuksen osuus prosessissa on ehkä 5-10%. Tuotteen osuus tuosta mallinnuksesta on sitten se 5-10%. Eli tuotteella on häviävän pieni merkitys.

Suomesta löytyy kourallinen yrityksiä, jotka tekevät analytiikkaa siinä mittakaavassa ammattimaisesti ja liukuhihnalta, että tuotteiden ominaisuuksilla alkaa olemaan merkitystä prosessien tehokkuudessa. Tai heillä on spesifi liiketoimintaongelma, johon SAS:ilta löytyy valmis kilke ja tuhti hintalappu päälle. Muut pärjäisivät vaikka ilmaisella R:llä.

Siinä vaiheessa kun sinua kiinnostaa enemmän softat kuin tulokset, on aika pysähtyä ja miettiä mitä olet tekemässä. Haluatko saada CV:tä komistamaan uuden härpäkkeen vai haluatko tehdä oikeasti jotain merkittävää?

2 comments on “Ja maailman paras analytiikkasofta on…

 1. Janne Jäälinoja (@jaalinoja) on

  Ville – yhdyn näkemyksiisi. Liian usein kuvitellaan, että pelkällä softan hankkimisella päästään analytiikan onnelaan. Onnelaan kyllä pääse, mutta se vaatii muutakin kuin softaa. Ennen kaikkea ihmisiä, joilla on näkemystä ja osaamista.

  Mutta kyllä myös softalla on jotain väliä. Mallin saa saa kyllä rakennettua näppäilemällä R:ää tai kliksuttamalla uusinta, nätinnäköistä, kaupallista softaa tai jotain joka on siltä väliltä. Mutta uskoisin, että mallin rakentajan käyttäjäkokemuksessa on selkeitä eroja.

  Ja tämähän on hienoa tässä analytiikka markkinassa, että alati kehittyvät kaupalliset softat madaltavat kynnyksen tehdä analytiikkaa ja mm. mallinnusta. Ja niin kuin puhutaan – demokratisoivat analytiikan tekemistä. Samahan on jo toteutunut perinteisemmässä raportoinnissa ja datan visualisointi työkaluissa. Ei tarvitse olla välttämättä huippu R- tai Python koodari saadakseen mallin aikaiseksi nopeasti tai päästäkseen kiinni dataan, joka on tallennettu Hadoop -varastoon.

  Sen lisäksi softissa on eroa, jos vaatimuksena on, että miljardien rivien datasettiä pitää pyöritellä ja luoda tai kehittää olemassa olevia malleja ”lennossa”. Tai puhumattakaan, jos malleja on paljon ja niitä on tarkoitus ”hallinnoida”, kilpailuttaa ja ohjata reaaliaikaisesti operatiivisessa prosessissa. Väittäisin, että näiden juttujen rakentamisessa on eroa myös kaupallisten softien välillä. Meiltä SAS:lta löytyy paras teknologia ja itseasiassa viime aikoina olemme olleet esim. julkisissa, avoimissa kipailutuksissa se kokonaistaloudellisesti edullisin vaihtoehto.

  Ville – tule käymään, tutustumaan ja karistamaan mahdolliset ennakkokäsitykset. Tarjoan kahvit. Mutta joo – kyllä myös R:llä pärjää.

  Vastaa
  • Ville Niemijärvi on

   Kiitos kommentista Janne!

   Hyviä pointteja. Totesinkin tuossa blogissa, että Suomesta löytyy kourallinen yrityksiä, joilla analytiikan mallintaminen on siinä määrin ammattimaista tai suuressa mittakaavassa/business kriittistä, että noita mallien hallinnointia ja lennosta ohjaamista tarvitaan. Ja tässä epäilemättä SAS on markkinoiden kypsin tuote.

   Itse ajattelen mallintamista kuitenkin enemmän suuren yleisön näkökulmasta, joilla ensisijaisena tarpeena on ratkaista liiketoimintaongelma, ei rakentaa mallinnusarkkitehtuuria. Tai edes hankkia softaa. Useimmissa tapauksissa ongelmat ratkeavat ilman massiivisia ohjelmistoja, oli ne sitten maailman parhaimpia tai ei.

   Itse näenkin, että softakeskeinen ajattelu vie huomion olennaisesta ja lopulta hidastaa alaa kehittymästä ja ennen kaikkea ratkaisemasta asiakkaan ongelmia.

   Analytiikan demokratisointi ja kynnyksen madaltaminen on nimenomaan meidän missio. Se palvelee myös koko alaa, myös isoja toimijoita. Kyllä ne asiakkaat, jotka tarvitsevat sitten järeää kalustoa, löytävät sitten sen oikean tuotteen kun aika on oikea.

   Kiitos päiväkahvikutsusta! Meillähän ei ole ennakkoluuloja, ainoastaan väliaikaisia totuuksia ja niitä tuleekin haastaa 🙂

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteydenotto

Mikäli olet kiinnostunut yrityskohtaisista palveluista tai sinulla kysyttävää palvelujemme sisällöstä, niin ota yhteyttä oheisella lomakkeella tai soita Mikalle numeroon 040 845 8432.