Tietovarastoprojektin riskien minimointi automatisoimalla

Viime vuosina on itselläni on ollut mahdollisuus nähdä melkoinen nivaska muiden yritysten ja kehittäjien toteuttamia tietovarastoja, ETL:stä tietokantoihin. Toteutusten yleinen taso on ollut hyvin kirjavaa, samoin kuin asiakastyytyväisyyskin näihin projekteihin. Yksi suurimmista riskeistä on siinä miten kovan osaajan toimittaja pöydän toiselle puolelle tällää määrittely- ja toteutusvaiheissa.

Tietovaraston tekeminen ei ole mitään rakettitiedettä. Onnistunut projekti vaatii tekijältä siltikin harvinaisen laajaa osaamista. Tarvitaan mm

 • Asiakkaan prosessien ja liiketoiminnan laajaa ymmärrystä
 • Osaamista lähdejärjestelmistä, niiden toiminnoista ja tietokantarakenteista
 • Mallinnusosaamista tietovaraston osalta – jotta se palvelee mahdollisimman hyvin raportointi yms. tarpeita.
 • Tietokantojen mallinnus niiltä osin mitä se vaikuttaa suorituskykyyn ja latausnopeuksiin
 • ETL-välineen teknistä osaamista ja ymmärrystä
 • Vahvaa tietokantaosaamista suorituskyvyn ja teknisen toteutuksen osalta

Kolmeen ensimmäiseen kohtaan eivät auta tekniset työvälineet – tai koulutuskaan välttämättä. Näissä osaaminen tulee aika pitkälti kokemuksen kautta. Auttaa paljon jos tekijä on tehnyt elämässään jotain muutakin kuin kirjoittanut koodia. Kannattaa perehtyä tekijän referensseihin huolella.

tx2014Kokemusteni mukaan tekijöillä on suuria puutteita myös teknisessä osaamisessa. Nämä riskit ovat osittain taklattavissa teknisillä apuvälineillä. TimeXtender automatisoi tekniset asiat ja suorittaa sen aina parhaiden käytäntöjen mukaisesti. Kehittäjän ei välttämättä tarvitsekaan osata esimerkiksi

 

 • tehdä Update/Insert-logiikkaa niin että se on latausajoiltaan mahdollisimman nopea
 • Osata käyttää ETL-välineen oikeita palikoita oikeissa paikoissa. Sekin näyttäisi olevan monelle perustekijälle hämmästyttävän vaikeaa. On helppoa syyttää suorituskykyongelmista liian kevyttä rautaa tai työkalun ongelmia.
 • Osata indeksoida tietokantaa – ja nimetä indeksejä oikeaoppisesti. Luoda suurten tapahtumataulujen partitioinnit
 • Luoda mahdollisimman tehokkaasti toimivaa hitaasti muuttuva-dimensio-rakennetta
 • jne

Entä virhealttius? Jokainen tietovarastoprojekti on erilainen, jopa silloinkin kun kahdella asiakkaalla on sama lähdejärjestelmä ja asiakkaat toimivat samalla toimialalla. Raportointitarpeet ovat siltikin uniikkeja. Tämä johtaa siihen että myös tietovarastot ja niihin liittyvä logiikka ovat uniikkeja. Jos automaatio hoitaa logiikan rakennuksen, eikö silloin tule väkisinkin vähemmän virheitä ja testaustarvekin on pienempi?

Kolmas riski liittyy projektin sisältöön. Jos määrittely on massiivinen, logiikka kompleksinen ja työmäärät valtavia – voi käydä niin että projektin valmistuessa liiketoiminnan vaatimukset ovat jotain ihan muuta kuin mitä määrittelyissä todettiin. Tätä voi osin taklata agileilla menetelmillä. Vielä paremmin taklaus onnistuu jos avuksi otetaan jotain kättä pidempää jolla projektin läpimenoajat saadaan järkevälle tasolle.

Lue lisää TimeXtender-tuotteesta: www.timextender.com tai varaa oma demoaika 040-777 1142,

tai tule paikalle katsomaan demo TDWI-tapahtumaan 28.5.

2 comments on “Tietovarastoprojektin riskien minimointi automatisoimalla

  • Louhia on

   Markkinoilla on muitakin tuotteita, kuten Cerionin ja Affecton edustama WhereScape Red, jotka tekevät periaatteessa samat temput. Ei ole Louhian edustuksessa tuo tuote, ainakaan vielä.
   Eiköhän tuo domain tuolta ylös nouse tämän päivän aikana, tuotteella on kuitenkin >2600 asiakasta.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteydenotto

Mikäli olet kiinnostunut yrityskohtaisista palveluista tai sinulla kysyttävää palvelujemme sisällöstä, niin ota yhteyttä oheisella lomakkeella tai soita Mikalle numeroon 040 845 8432.