Mika Aho

Olen Mika Aho ja toimin Louhialla konsulttina keskittyen erityisesti tiedolla johtamisen hyödyntämiseen organisaatioissa. Käytännössä tämä tarkoittaa eräänlaisena tulkkina toimimista liiketoiminnan ja IT:n välissä. Autan myös yrityksiä tekemään oikeita valintoja, oli kyse sitten teknologioista, menetelmistä tai vaikkapa sopivista kumppaneista.

Louhiassa vastaan koulutus- ja valmennuspalveluista sekä mustan huumorin sävyttämän organisaatiokulttuurin kehittämisestä.

Minua kiinnostaa erityisesti datan hyödyntäminen liiketoiminnassa, oli näkökulma joko perinteisesti peräpeilissä tai edistyneen analytiikan kautta tulevaisuudessa. Parhaimmillaan data kytkee työntekijät organisaation strategiaan ja sen avulla on voitu ratkaista tärkeä liiketoimintaongelma tai pystytty luomaan jotain ihan uutta. Minua kiehtoo myös, että tieto on oikealla tavalla ja oikeaan aikaan tarjoiltuna sitä tarvitseville henkilölle. Informaatiodemokratiaa ja silmäkarkkia nääs.

Taustoja

Oppini olen saanut Solitasta, CGI:ltä ja Enfo Rongosta. Käytännössä kuitenkin niiltä 50 eri asiakkaalta ja kymmeniltä projekteilta, jotka ovat tuoneet näkemystä tiedolla johtamisen maailmaan. Asiantuntijatehtävissäni olen uskaltautunut tekemään kädet datassa oikeastaan kaikenlaista, mutta eniten aikaa olen viettänyt erilaisten johdon raportointiratkaisujen rakentamisessa ja kehittämisessä niin konsultin, arkkitehdin kuin projektipäällikönkin rooleissa. Teknologiamielessä tutuinta ovat IBM Cognoksen sekä Microsoftin -ekosysteemit ja aika monen muunkin kanssa olen tekemisissä ollut.

Vaikka konsultoimani projektit ovat keskittyneet ennen kaikkea talouden sekä myynnin raportointiin, sekaan mahtuu paljon muutakin. Olen ollut muun muassa mukana useammassa liiketoiminnan suunnitteluun keskittyvässä projektissa, rakentamassa strategisia KPI-mittaristoja, pohtimassa BICC-toiminnon perustamista, tekemässä BI-ympäristöjen auditointeja, rakentamassa tietoarkkitehtuureja, määrittelemässä johdon HR-raportointia ja rakentamassa tiedolla johtamisen strategioita. Ehkä erikoisimpana DW-projektina olin aikoinaan mallintamassa tietovarastoa lentokoneiden mustista laatikoista tulevan datan päälle.

Nykyään konsulttihommat ovat enemmänkin neuvonantotyyppisiä, liiketoimintatarpeiden tunnistamista, tiekarttojen tekemistä, digistrategioiden määrittämistä tai esimerkiksi tai hanke- ja projektipäällikkönä toimimista. Vaikka kiva se on silti kädet datassakin aina välillä olla ja oppia tuotteiden uusia ominaisuuksia. Konsultoinnin ohella pidän tiedolla johtamiseen liittyviä koulutuksia eri yhteistyökumppaneiden kanssa ja esiinnyn alan tapahtumissa, oppilaitoksissa ja valmennan muutamassa MBA-koulutusohjelmassa.

Kontrastia tietsikkahommille

Innostuin tiedolla johtamista toden teolla jokunen vuosi sitten ja aloitin työn ohella tekemään väitöskirjaa. 2011 valmistuneessa tietojohtamisen alaan kuuluvassa väitöstutkimuksessani loin mallin, jolla suorituskyvyn johtamisen kypsyyttä sekä kyvykkyyttä voidaan arvioida organisaatioissa analyyttisesti ja kokonaisvaltaisesti. Ihan teoreettiseksi homma ei jäänyt, vaan väitöstutkimukseen pohjautuvan työkalun on arvioitu jo yli neljäkymmentä suomalaista organisaatiota. Nykyisin väitöstutkimus elää uutta elämää osana Louhian Radar-palvelua.

Se vähäinen vapaa-aika mitä perheeltä ja työltä jää, kuluu hands-on-hommissa takapihalla ja erilaisten urheiluaktiviteettien, kuten kuntosalin ja golfin merkeissä. Horoskoopiltani olen härkä.

Härkä on itsepäisyyteen saakka sitkeä, perusteellinen, asiallinen, harkitseva ja kärsivällinen. Hän osaa kuitenkin myös nautiskella elämän pienistä iloista, kuten laadukkaasta datasta ja itsepalveluanalytiikasta. Härkä on harkitseva nautiskelija, jolle aistinautinnot visuaalisten dashboardien muodossa ovat hyvin tärkeitä. Härkä arvostaa juuria ja kunnioittaa perinteitä, eikä heti ensimmäisenä ole hyppäämässä uusien BI-teknologioiden matkaan.

Yhteydenotto

Mikäli olet kiinnostunut yrityskohtaisista palveluista tai sinulla kysyttävää palvelujemme sisällöstä, niin ota yhteyttä oheisella lomakkeella tai soita Mikalle numeroon 040 845 8432.